Architectus Wins Four Awards

3 May 2016

At the NZIA Auckland Architecture Awards, held Thursday 28th April, four Architectus projects received awards across Education, Commercial and Housing categories. 

Congratulations to our Clients and Project team.

Awards Jury Citations :

Agusta Building

Augusta Building

Inserted into the heart of Auckland Grammar School’s campus, the Augusta Building connects diverse architectural styles, bridges levels and creates comfortable learning environments integrated with essential technical infrastructures. The building’s balance of confidence and tact is illustrated in a number of ways: by an upper-level bridge that makes a gentle connection to the heritage fabric of the main building; through materials, colours and design elements drawn from the pre-existing palette to ensure a considerate integration; and via the transparency and texture of a curving timber screen that respectfully defers attention to the great tree at the heart of the courtyard the building overlooks.

 

St Cuthbert’s College Centennial Centre for Wellbeing

St Cuthbert’s College Centennial Centre for Wellbeing

This exceptional building illustrates the architects’ unhindered diligence in seeking simplicity, sophistication and flawless precision. In the main volume the resolute structural, spatial, material and modular rigour provides potential for either a serene individual experience or the more electric atmosphere of competition. One unexpected yet superb architectural move is worth singling out: the pool enclosure opens across an external laneway to adjoining courts and a seating area, expanding the main volume and amplifying the spatial experience. This building will motivate users and their families for generations to come.

 

Number 5

Number 5

This last house in an assembly of established buildings successfully extends the long-standing architectural dialogue between a ‘family’ of structures. A concept of dual personality is at play: on one side, a communal terrace of decks, stairs and veranda is orientated towards the main homestead and the sea; on the other, a group of spaces fold back and down into private areas suitable for a perfect Waiheke getaway. The materials, construction and quality of the spaces are calmly detailed and seamlessly gathered together. Here, occupants can – and should – do nothing but relax.

 

Central Park One

Central Park One
This project, which completes the edge of an established business park, is positioned next to an unrelenting main arterial road. The architects’ responses to the challenges of the site were based in straightforward planning strategies and bold, formal compositions that generate a confident and uncompromising gesture to Great South Road. The restricted colour palette combines well with a series of crisp external treatments, junctions and material applications to deliver a confident and well resolved urban presence.