Harbord Diggers Redevelopment

Harbord Diggers Redevelopment

Architectus in collaboration with CHROFI and JMD Design created the design for the redevelopment of the Harbord Diggers Club at Freshwater.

Sited on one of Sydney’s iconic headlands, the development is surrounded by spectacular coastal sandstone formations and native coastal landscape. The vision of the client, Mounties Group, informed the teams’ conception of an Intergenerational Community Hub combining a hospitality precinct with club, health, fitness, childcare and retirement living.

The challenge was to design a vibrant, inter-generational social environment without impacting the beauty of the natural headland, and to organise the mixed use program without impacting the amenity of residents.

The design conceals much of the program within the contour of the land with the retirement village organised around a courtyard above the hospitality precinct below. The headland landscape extends across the courtyard to amplify the scenic quality of the precinct while apair of sandstone bulidings rise above as sculptural counterpoints with flowing forms framing coastal views.

Lower scale buildings address the streets in a stepped manner to both maximise views while creating a fine-grained edge to address Freshwater Village to the west.

Apartment interiors with  operable facades and flexi-rooms accommodate different resident requirements and provide flexibility in the way  the apartment is arranged to engage with the headland environment.

A dramatic sunken garden at the centre of the project brings light and air to the various layers of mixed programs below and are planted with endemic species that mimic the natural occurrence of verdant species within the protected crevices of the headland.

Public pathways connect to the coast while open stairs between levels are critical to uniting the facility as a ‘hub’ while promoting a socially active lifestyle.

Project Sheet

Project Summary

Client
Mounties Group
Location
Freshwater, NSW
Completed
Stage 1 July, 2018; Stage 2 Mid-2019
Original value
$150m
Contact
Jennifer Husman

Awards

  • Design competition winner
  • The Urban Developer Awards, Development of the Year, Mixed Use, 2018